Vestiging bij u in de buurt?
  Nieuwsarchief Mijn Hamelink & Menue
28-09-2012
Heffingsrente wordt Belastingrente. Gevolgen

Belastingrente vervangt heffingsrente

 

Volgend jaar gaat de regeling belastingrente in. De Belastingdienst rekent dan niet meer met heffingsrente, maar met belastingrente. Belangrijker is echter dat er alleen nog rente wordt vergoed, als een aanslag te laat wordt opgelegd. Het welbekende 'sparen bij de Belastingdienst' heeft dus weinig zin meer. We hebben de veranderingen hier voor u op een rij gezet.

Belastingrente
De nieuwe regeling belastingrente gaat in per 1 januari 2013. U krijgt dan alleen nog rente vergoed als de Belastingdienst een aanslag te laat vaststelt. Bovendien wordt vanaf een later moment rente berekend en gaat deze rente omhoog omdat wordt aangesloten bij de wettelijke rente voor niet-handelstransacties.

Hieronder staat puntsgewijs wat er verandert bij de overgang van heffingsrente naar belastingrente.

Dit verandert er

1. De regeling belastingrente gaat in op 1 januari 2013. Er is dan geen sprake meer van heffingsrente.

2. Rente wordt berekend vanaf 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar. Voor 2012 is dat dus vanaf 1 juli 2013. Dat is 6 maanden later dan nu het geval is.

3. De periode waarover u rente krijgt vergoed, eindigt 14 dagen na de dagtekening van de brief over de teruggaaf.

  • Voorbeeld
    U krijgt in 2013 een teruggaaf over 2012. Het voorschot dat u al hebt ontvangen, blijkt te hoog te zijn geweest: u moet dus geld terugbetalen. Er wordt dan belastingrente gerekend vanaf 1 juli 2013 tot 14 dagen na de datum die rechtsboven aan de brief over de teruggaaf staat (de dagtekening).

4. Bij een gebroken boekjaar in de vennootschapsbelasting wordt rente berekend vanaf de 7e maand na de afloop van het boekjaar.

5. U krijgt alleen nog rente als de Belastingdienst er na de ontvangst van een aangifte langer dan 8 weken over doet om een aanslag op te leggen. Er wordt dan rente vergoed vanaf 8 weken na de ontvangst, tenzij dat eerder is dan 1 juli volgend op het belastingtijdvak.

6. De periode waarover de door u te betalen rente wordt berekend, eindigt 6 weken na de dagtekening van de aanslag, ofwel op de vervaldag van de laatste betaaltermijn. Deze periode kan worden ingekort als de Belastingdienst niet op tijd was met de aanslag.

7. Het tarief van de belastingrente wordt, anders dan bij de heffingsrente het geval was, niet meer apart vastgesteld. Er wordt namelijk aangesloten bij het - hogere - percentage van de wettelijke rente voor niet-handelstransacties. Die staat, zoals u kunt zien in dit overzicht, sinds 1 juli van dit jaar op 3%.

Overgangsregeling
De nieuwe regeling belastingrente geldt voor belastingtijdvakken die in 2012 of later beginnen. Voor aanslagen inkomenstenbelasting 2011 en eerder geldt nog de oude regeling heffingsrente - ook als de aanslag pas in 2013 wordt vastgesteld. Dat geldt ook voor de vennootschapsbelasting.

Invorderingsrente
Naast de belastingrente is er nog de invorderingsrente. Deze komt in beeld als u de Belastingdienst te laat betaalt en als de Belastingdienst een belastingteruggaaf uitbetaalt.

Invorderingsrente blijft gewoon invorderingsrente heten. Voor in rekening te brengen invorderingsrente verandert er niets.

Er wordt echter geen invorderingsrente meer vergoed over een terugbetaling die het gevolg is van een herziening of vermindering van een al betaalde aanslag.

Dat is ook het geval als u, vooruitlopend op een procedure, de aanslag al betaalt. Zelfs als u die procedure wint, krijgt u alleen de teveel betaalde belasting terug. Een rentevergoeding zit er niet meer in.

Auteur: De Zaak

Terug naar het nieuwsarchief >>

 
login:
wachtwoord:
onthouden
Persoonlijke Informatie Pagina
Your Online Bookkeeping
 

 

Online Boekhouden
Digitaal dossier
Beveiliging

Code vergeten? klik hier

 
Klant aan het woord Zelfstandig? Kwaliteit
“Mede dankzij de goede adviezen van Hamelink & Menue hebben wij nu een uniek bedrijfspand op een fantastische locatie in Sas van Gent”

Lees verder >>

Heeft u een zelfstandig administratiekantoor of heeft u plannen in die richting? Bezoek dan onze website:

startjeeigenadministratiekantoor.nl


Alle rechten voorbehouden