Vestiging bij u in de buurt?
  Nieuwsarchief Mijn Hamelink & Menue
14-11-2013
nieuwe regels voor leningen eigen woning

Er zijn vanaf 1 januari 2013 nogal wat nieuwe regels mbt NIEUWE aangegane financieringen voor de eigen woning: Voor leningen die na 1 januari 2013 zijn aangegaan geldt dat de rente slechts aftrekbaar is als de lening in maximaal 360 maanden (30 jaar) tenminste volgens een annuïtair aflossingsschema geheel wordt afgelost. Rente op aflossingsvrije leningen die worden afgesloten na 1 januari 2013 is niet meer aftrekbaar. Er geldt een overgangsregeling voor reeds op 31 december 2012 bestaande leningen
 
Als de leningen die onder het nieuwe regime vallen zijn aangegaan bij niet-bancaire instellingen, zoals familieleden of de eigen BV, dan moet de lening worden gemeld bij de Belastingdienst. De melding is een voorwaarde om de rente die wordt betaald in aftrek te kunnen brengen. De melding gaat via de site van de Belastingdienst. Bij het registreren van de lening moeten de volgende gegevens worden doorgegeven:
 
  • de startdatum van de lening;
  • het bedrag van de lening;
  • het rentepercentage;
  • de einddatum van de lening;
  • de wijze van aflossing; < >naam, adres en burgerservicenummer van de leningverstrekker.
  •  

De meldingsplicht geldt ook voor de verhoging van op 31 december 2012 bestaande leningen die onder de overgangsregeling vallen. Op de verhoging zelf zijn namelijk de nieuwe regels van toepassing en voor dat deel geldt dan ook de verplichte aflossing op annuïteitenbasis.

Voor de duidelijkheid: op 31 december 2012 bestaande leningen vallen niet onder de meldingsplicht. Datzelfde geldt voor het oversluiten van een dergelijke lening in 2013 of later, waarbij de hoofdsom ongewijzigd blijft.

De melding van de lening moet uiterlijk plaatsvinden bij het indienen van de aangifte over het jaar waarin de lening is aangegaan (Dus in 2013 voor t eerst), maar niet later dan 31 december van het kalenderjaar volgend op het kalenderjaar waarin de lening is aangegaan. Bij het wijzigen van de rente of de looptijd moet de maandelijkse annuïteit opnieuw worden berekend.  Wijzigingen van het rentepercentage, de einddatum van de lening en de wijze van aflossing moeten uiterlijk een maand na het kalenderjaar waarin de wijziging zich voordoet via de genoemde site worden doorgegeven aan de Belastingdienst.
 

Terug naar het nieuwsarchief >>

 
login:
wachtwoord:
onthouden
Persoonlijke Informatie Pagina
Your Online Bookkeeping
 

 

Online Boekhouden
Digitaal dossier
Beveiliging

Code vergeten? klik hier

 
Klant aan het woord Zelfstandig? Kwaliteit
Na het eerste gesprek met M. Menue hadden we direct een goed gevoel. Ze waren ook enthousiast over onze plannen wat ons ook weer stimuleerde. Er werd met ons meegedacht en Marc is met ons meegegaan naar onze leverancier om ons te helpen met onderhandelen.

Lees verder >>

Heeft u een zelfstandig administratiekantoor of heeft u plannen in die richting? Bezoek dan onze website:

startjeeigenadministratiekantoor.nl


Alle rechten voorbehouden